top of page
Writer's pictureIvy Mobouck

Ongemak, pijn en ziekte in relatie tot beweging

Updated: Jul 25, 2023

Wat heeft beweging of gebrek aan beweging te maken met ongemak, pijn en (chronische) ziekte?

Heb je al ooit gehoord van de sedentaire levensstijl oftewel de in-actieve levensstijl? Een levensstijl waar men leeft vanuit een vaste woonplaats of andere vaste plekken (job etc.) en\of waarbij men veel of langdurig zittend de tijd doorbrengt. Sedentair gedrag is lang stilzitten of liggen, waarbij je heel weinig energie verbruikt. Slapen zou daar niet bijhoren maar ik vraag me af dit wel klopt.

Enkele voorbeelden van sedentair gedrag: lang stilzitten bijv. achter een computer, bankhangen, bedsnoozen etc



Natuur


De seizoenen, weersomstandigheden, dieren die bewegen omwille van allerlei redenen; van eten zoeken tot energie shiften. Van absolute sereniteit, diepe ontspanning tot destructie en totale verwoesting. In de natuur is alles mogelijk en blijft alles altijd in beweging.


Historisch zo gegroeid


Het is historisch zo gegroeid dat mensen zich gingen settelen van jagers-verzamelaars naar boeren en vaste landbouw.


De dag van vandaag, leven we in een heel ander tijdperk. Alle levensnoodzakelijke zaken zijn voor ons al geregeld. Eten hoeven we zelf niet meer zelf niet meer te jagen, verzamelen, telen of bouwen. De meesten onder ons halen eten in een winkel, we hebben een warm dak boven ons hoofd, mensen krijgen bijstand & ondersteuning bij ziekte & ongevallen en ga zo maar verder. Nu zijn we dus in een luxe positie gekomen waar deze basisbehoeften vervuld zijn. In een vorige blog Adrenaline Junkie had ik het al over.


De primaire behoefte om te bewegen en om tijd in de natuur door te brengen is weggevallen. En als je daarbij een job beoefend die je 8 uur zitten doorbrengt en/of thuis de rest van de avond zittend doorbrengt, wat creëert dit op lange termijn?


Het is bewezen dat te weinig beweging de levensverwachting verkort en veroorzaakt op lange termijn chronische ziekten zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes. Ook psychologische ziektes zoals depressie wordt in verband gebracht met een inactieve levensstijl.

In de tegenstelling tot de nomadische levensstijl, waar men veel vaker beweegt naarmate de omstandigheden, van plek tot plek. Deze levensstijl stimuleert aanwezigheid, aanpassingsvermogen en bewegingsvrijheid.


Ik vraag mij af hoeveel van de sedentaire levensstijl naast ongemak, pijn en ziek ook automatische piloot, rigiditeit en onbewustzijn stimuleert?

Hoog tijd om onze huidige levensstijl eens onder de loep te nemen en in vraag te stellen?



Hoeveel moet je dan bewegen per dag?


We hebben allemaal verschillende lichamen met verschillende noden. Ook die noden kunnen verschillen van dag per dag. Ga in de vraag met je lichaam.

Hoeveel beweging heeft jouw lichaam nodig? Mijn lichaam vraagt best veel beweging om zich gezond en wel te voelen. Mijn lichaam vraagt ook om intensieve beweging. Deze beweging creëert een diepe ontspanning die ik soms mis in de meer oppervlakkige beweging.

Wat is jouw lichaam's limiet van langdurig stilzitten of liggen?


Bewustzijn met je lichaam = altijd in de vraag zijn


Wees altijd in de vraag en nooit vanuit oordeel of conclusie. ( bijv Mijn lichaam ziet er niet uit zoals ik wil en dus moet ik nu iedere dag minstens x of x doen OF Ik voel mij moe dus ik moet wat meer slapen of gezonder eten )

Dit zijn het soort gedachten en gesprekken die een bewuste en voedende relatie met jouw lichaam onmogelijk maken.


Waar vraagt jouw lichaam voor vandaag?

Wees ook in de vraag met het soort beweging. Is het eerder cardio training, spier- en botversterkende activiteiten of meer zachte bewegingen?

Soft yoga, dynamische yoga, wandelen, joggen, lopen, dansen, zwemmen, op het gras rollen...

Welke omgevingen vraagt jouw lichaam om? Bos, zee, stad, veel mensen, weinig mensen, omgeving met dieren etc.


Misschien is het ook nodig eens te kijken of jouw huidige job en leefomstandigheden (nog) passen bij de noden van je lichaam? Of zijn er andere mogelijkheden die je nog niet hebt ontdekt, overwogen en geëxploreerd waar je momenteel werkt en/of leeft? Een voorbeeld hiervan kan zijn, met de fiets naar het werk i.p.v. met de auto en eens spelen met verschillende routes.



Een andere mogelijkheid


Alle pijnen, ziekte, ongemakken, allergieën zijn te herleiden naar keuzes die in het verleden werden gemaakt waar men onbewust van is. Ook luistert het precies naar hoe jij denkt en hoe jij je voelt. ( over jezelf, je lichaam, het leven... )

Als jij kiest iets te negeren, neemt jouw lijf het mee voor jou, totdat jij de tijd en ruimte neemt om er naar te kijken.

​

Daar waar de westerse geneeskunde enkel oog heeft voor het "laten verdwijnen" van de symptomen, eens jij toegang tot jouw en je lichaam's bewustzijn... is alle 'duurzame' genezing mogelijk, van binnenuit.

Voeg bewustzijn toe en je hebt toegang tot het zelfgenezend vermogen en de magie van je lichaam.






44 views0 comments

Comments


bottom of page