top of page

Adrenaline junkie; de eeuwige jacht op de Instant Cup ( and rush ) of Happiness

Updated: Jul 24, 2023

Welkom op dit blog artikel waar we gaan kijken naar enkele hoekstenen die nodig zijn voor het bouwen aan een toekomst die bevredigend is voor JOU, door de bril van ***neurowetenschappen & ***bewustzijn & ***zelfontwikkelings middelen & methodes.
Adrenaline of Urgentie?

Het is bewezen in de neurowetenschappen dat het gevoel van urgentie wordt gecreëerd door onze adrenaline hormoontjes, wat nodig is om in gang te schieten, om bepaalde zaken gedaan te krijgen, om te kunnen overleven. Kijk maar naar het dierenrijk, bij grote droogtes trekken ze naar vruchtbaardere streken om in overvloed te kunnen leven, anders overleven ze het niet.

We leven nu in een tijdperk en plaats ( lucky us ) waar, in het algemeen, alle urgente zaken met groot gemak al geregeld zijn. Eten halen we in de supermarkt, we hebben een warm dak boven ons hoofd, krijgen bijstand & ondersteuning bij ziekte & ongevallen en ga zo maar verder. Nu zijn we dus in een luxe positie gekomen waar alle basisbehoeften best gemakkelijk vervuld zijn.

Maar wat gebeurt er als die urgentie ontbreekt in je leven of als je een overload aan urgentie beleeft? ( lees ook meer uitgebreid hierover verder in het artikel )

Mis je het gevoel dat je leeft, ontbreekt er iets of iemand ( verwezenlijking, gevoel van slagen ) mis je datgene dat je uit je bed doet spingen van enthousiasme en levensvreugde? Verliefd zijn op het leven zoals dat zo mooi is verwoord... ?

Ben je misschien in een stage van je leven gekomen waar je eigenlijk geen flauw benul hebt wat je wilt, waar je vreugde aan beleeft, waar je naartoe wilt met jezelf, je leven, in je relaties, in je bedrijf of job?

Heb je het gevoel dat er aan levenskwaliteit ontbreekt of heb je last van allerlei situaties & symptomen*** ?

En wellicht begrijpen we de symptomen verkeerd. Symptomen = signalen. Wat zijn jouw signalen die zeggen mayday, genoeg, red alert ... ?

*** Herken je je lichamelijke pijnen, slapeloosheid, oververmoeidheid, stress, depressie, burn-out, faalangst etc. als symptomen of wuif je ze gemakkelijk weg onder het tapijt als toevalligheden of een reactie op iets wat er niets mee te maken heeft?

Pijn aan de knie? Oh, vast te zwaar gesport gisteren.

Overgeven? Zal wel aan het eten liggen.

Hart problemen? 'T is erfelijk.

Stress? Ik moet minder hooi op mn vork nemen.

Het zijn allemaal 'best voor de hand liggende' conclusies. En, wat schreeuwt er naar je dat jouw onverdeelde aandacht vraagt?

Adrenaline shots voor de instant-cup-of-happiness-junkie

Wanneer je dus te weinig van die adrenaline ervaart ga je op zoek om het in te vullen. En wil het nu zijn dat we leven in een zeer luide wereld met een vloed aan constante afleiding & vluchtige instant-cup-of-happines’jes. Er zijn ganse industrieën hierrond gebouwd: zoals social media, entertainment, travel & beauty industrie enz. die je het eeuwige geluk beloven maar in hoeverre is het uiteindelijk een vluchtig en kortstondig ervaren?

We zijn de instant gratificatie er met de paplepel ingegoten van jongs af aan. Zodat het leven even draaglijk wordt, we ons even beter kunnen voelen over onszelf, weg van alle pijn en ongewenste situaties. Maar het gaat nooit tot de kern, het is oppervlakkig.

Er is niets mis met een gezonde dosis afleiding. Maar vraag je jezelf soms af waar dergelijke afleidingen in je leven voor zijn? Bingewatching netflix kan heerlijk ontspannend en relaxerend zijn ( lees meer in hoofdstuk rond het belang van relaxatie ) en wanneer is afleiding geen bijdrage meer?

Het soort afleiding die je steeds verder doet afwijken van wat waar is voor je, weg van waar je werkelijk toe in staat bent, weg van je ware zelf...

Problemen of onverpakte mogelijkheden?

Hoeveel vul je jouw natuurlijke nood aan urgentie in door je bezig te houden met allerlei zaken die intrinsiek noch bevredigen noch vervullen?

Is je leven groot genoeg voor je?

Wanneer je leven niet meer groots genoeg is voor je en je onderneemt geen actie omwille voor wat voor reden dan ook, wat dan? Voor de grooste creators onder ons die het vaak eens niet doorhebben dat ze super creatief zijn ( mensen met dat ietsje extra creativiteit zoals OCD, ADD, ADHD, autisme spectrum stoornissen, al dan niet gediagnosticeerd ) kan dat zelfs gevolgen met grote impact aannemen: chronisch vermoeid zijn, burn-out, aanhoudende of terugkerende depressie, zelfmoordneigingen, verslavingen, misbruikende situaties en relaties, levensveranderende ziektes, armoede enz.

Het hoeft ook helemaal niet zo vergaand zijn. Hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid, allergieën, angsten, werkeloosheid, toxische situaties & relaties, er is altijd wel een pijn of een probleem die je levenskwaliteit hindert enz.

Wat men vaak als moderne hedendaagse problemen gaat omschrijven, jammer genoeg soms met een knipoog van minachting, is eigenlijk een indicatie.

En echt (welkom in mijn wereld ), wat als het simpelweg een indicatie is dat er zoveel meer potentieel in jou zit maar nog ferm verpakt of zelfs gedolven onder bakken zelfoordeel, verwachtingen, conclusies enz. ?

Urgentie in je voordeel

Wat als je de nood aan urgentie in je voordeel kan gaan gebruiken? Wat kan urgent voor jou gaan zijn?

Is het hoogtijd voor een grootstere toekomst? Hoe zou het zijn om een job te hebben waar je bevredigende groei & uitdaging uit haalt, een toekomst waar je blij van wordt en iedere dag enthousiast voor opstaat, relaties en situaties die het beste uit je naar boven halen, een leven met veel beweging en deugddoende beleving?

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat het is maar eerder wat jouw mooie kont in beweging brengt!

Is het tijd om jezelf uit meer uit te dagen? Tijd om het beste van je boven te halen? Is het tijd om iets nieuws te leren? Is het tijd om nieuwe horizonten te verkennen? Wat beweegt je?

Als het leven geen struggle hoeft te zijn… Waar wordt JIJ blij van? Wat brengt je innerlijke vreugde? Wat sprankelt jouw enthousiasme als geen ander?

Ook al heb je geen antwoord, ga op ontdekking wat het mag zijn, voor jou.

Maak andere keuzes. ONDERNEEM ACTIE. Doe iets. Het is JOUW verwondering, vraag en actie die beweging brengen is alles wat onmogelijk lijkt of vast lijkt te zitten.

En blijf jezelf uitdagen. Dit is geen One-Choice-That-Changes-All. Wat als deze constante groei en bloei elementen van LEVEN zijn?

Relaxatie mag niet ontbreken…

Naast de adrenaline die de urgentie creëert en de nodige beweging in je wereld, heeft je zenuwstelsel ook relaxatie nodig. Deze vorm van diepe ontspanning zorgt ervoor om de nieuwe skills en informatie, die je onder invloed van de adrenaline hebt opgedaan, je het ook je eigen kan maken. Dit is o.a. hoe je capaciteiten evolueren en ontwikkelen. Naast de nodige urgentie is relaxatie dus nodig om te kunnen groeien.

In mijn 5 jaren ervaring tijdens en na mijn orthopedagogie opleiding, viel het volgende mij op.

Toen ik voor een poosje werkte in de bijzondere jeugdzorg, waren er kinderen die in constante stress waren opgegroeid en dit voor een langdurige periode. Wat er algemeen merkbaar was, was een mentale achterstand en een veel lagere stress drempel in vergelijking met kinderen die niet in dergelijke omstandigheden opgroeiden. M.a.w. ze werden vaker en gemakkelijker overprikkeld, afgeleid, leken minder snel verbanden leggen, konden gemakkelijker gemanipuleerd worden en er was in het algemeen een verminderde capaciteit om nieuwe dingen met gemak aan te leren.

Mijn opvoeding was soms ook problematisch, met tijden van langdurige periodes van intense stress en traumatische situaties. Ik was jarenlang niet stress bestendig. Ik kon niet zo goed veel informatie in één keer verwerken. Na 10 jaren van spelen met bewustzijn, energie therapie & zelfontwikkeling + samen met mijn grote drang naar verandering & groei, heb ik niet alleen de kwaliteit van mijn leven verandert maar ook de capaciteit van mijn brein. Vandaag kan ik niet alleen grotere sloten informatie verwerken maar ook zodanig formuleren dat ik het aan iemand anders in begrijpbare taal kan uitleggen. Vroeger was dit ondenkbaar. Ivy Mobouck, Bewust Anders.

Wat zou je aan je leven kunnen toevoegen dat diepgaande relaxatie en voeding geeft? Zijn er zaken die je kan laten die onvoldoende ontspanning bieden?

Ik geef je enkele van mijn favorieten manieren die mij diepe relaxatie geven:

  • bewegen met het lichaam: zwemmen, dansen, lopen, fietsen...

  • subtielere beweging brengen in het lichaam: zingen, bewust ademhalen, spelen met kleuren

  • natuur: gaan wandelen, boom knuffelen, rollen in het gras, fotograferen ...

  • met andere lichamen: massage, sex, knuffelen, lichaamswerk & energie therapie* ...

  • dieren

  • *energie therapie, zoals access bars of access lichaamswerk

  • andere vormen van natuurlijke energietherapie: spelen met licht, kleuren, moleculen ( in de toekomst zullen hierover nog workshops volgen )

Bewust Anders

Bewust Anders werd gecreëerd door mijn eigen diepe nood aan levenskwaliteit en zelfliefde. Na een dikke 10 jaar aan diepe zelfontwikkeling geef ik nu zelf sessies en opleidingen met de modaliteiten die mij in mijn kracht hebben gezet. Bewust Anders is er voor mensen die in hun kracht willen staan, willen groeien en ontluiken als de bloem die ze zijn, bewust in het leven willen staan, uit zelfoordeel, uit pijn en een kwalitatief leven willen leiden ( i.p.v. lijden )

Wat klopt er voor jou? In die zin, wat is er waar voor jou? Maar ook in de zin van, waar klopt jouw hart voor? Samen met de super belangrijke relaxerende factor zodat er met gemak, vreugde en beweging mag komen in al de facetten van je leven, in jezelf, in en met je lichaam.

Verandering hoeft niet gecompliceerd te zijn met tijdrovende therapie. Het kan ook met gemak gaan, in volledige toelating, helend & voedend, en terwijl meer in je kracht gaan staan.

Wat in eerste instantie onmogelijk lijkt, is veranderbaar met een fris perspectief en andere aanpak.

Stay tuned for meer tips over relaxatie, zelfontwikkeling en bewustzijn.

Ivy Mobouck van Bewust Anders

***neurowetenschappen is de wetenschap die zich bezighoudt met alle aspecten van het zenuwstelsel.

***bewustzijn: aanwezig zijn, ergens je aandacht aan geven, zonder enig standpunt in te nemen of oordelen

*** zelfontwikkeling: Inzicht verwerven in eigen identiteit, je leven, gemaakte keuzes, visies enz. en op basis hiervan stappen en acties ondernemen om verder authentiek te ontwikkelen.

13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page